We check, pack and supply roses

WK 50, VEILINGKLOK

Simon: “De fusie van FloraHolland heeft gefaald.”

Het fenomeen van hoe je je bloemen het beste kunt verkopen speelt al honderd jaar een rol. Een ding is zeker: we worden het nooit allemaal eens en dat is maar goed ook. Wat zou het leven dan saai zijn. Het vreemde nu is alleen dat er heel veel mensen binnen FloraHolland denken dat het fenomeen iets van deze tijd is. Ze hebben het over webshops en verkoop via internet en doen net als of we daarvoor stil hebben gestaan. Dat is niet zo.

Om maar iets te noemen: in 1974 was de totale omzet van de veilingen die nu FloraHolland vormen minder dan 200 miljoen euro. Daarnaast waren de meeste plantenkwekers handelskwekers en die hadden niets met de veiling te maken. Het duurde niet lang, maar na de fusie in Aalsmeer werd iedereen lid, ook de handelskwekers. De veilingen werden bestuurd met harde hand door het bestuur dat mandaat van de leden had en in mindere mate door de directie. De fusie van de Aalsmeerse veilingen in 1968 was een enorm succes voor iedereen.

De fusie van FloraHolland daarentegen heeft gefaald in die zin dat het een groot log apparaat is geworden dat niet weet welke kant het op moet. De unieke verschillen tussen de drie vestigingen zijn op een grote hoop gegooid en elke gezonde concurrentie of identiteit is verloren gegaan. Het gevolg is onvrede bij kwekers, handelaren en personeel. Kwekers stappen op of blijven met pappen en nathouden door een quick fix nog even lid. De handel snapt er helemaal niets meer van, die moet drie uur wachten op bloemen die het 500 meter verder op de kok heeft gekocht. Tegelijkertijd wil FloraHolland China gaan veroveren.

Het allerergste is echter de onvrede op de werkvloer. De harde kern, de ziel van de veiling, weet niet meer welke kant FloraHolland met ze uit wil. Aan de ene kant moeten er mensen uit en aan de ander kant worden ze weer net zo hard aangenomen. Mensen met ervaring eruit en mensen met hoge opleidingen erin.

Het resultaat is dat FloraHolland het niet meer weet en vervolgens de ene na de andere commissie in het leven roept. Met als resultaat dat er tegenwoordig meer wordt vergaderd dan bloemen geveild. Gelukkig is de aarde rond en zal het tij zich tijdig keren en gaan we weer meer veilen dan vergaderen.we check, pack and supply roses

Tel: +31 (0)297 368 066