We check, pack and supply roses

BESPAAR DE MOEITE

wk 38, NIEUWE VEILEN

Simon, Bespaar de moeite van het nieuwe veilen

Elk jaar komen we in de zomer een aantal weken naar Europa. Meestal is dat aan het begin van de zomer, maar dit jaar begonnen de eerste vluchten vanuit Nairobi pas begin augustus. Wij vielen in Nederland met onze neus in de boter: temperaturen van boven de 30°C. Kan me niet herinneren het ooit zo warm te hebben gehad, hier niet en in Kenia niet.

Je gaat toch denken dat global warming een feit is. Ook in Kenia is het weer de weg kwijt. 3 jaar geleden was er een waterschaarste. Daarna was de regenval een aantal jaren normaal. Maar nu regent het al 14 maanden bijna onafgebroken. De meren in Oost-Afrika zitten vol of lopen zelfs over. Het laatste nieuws is dat ook de Nijl te klein is en buiten zijn oevers treedt. We moeten het er mee doen.

De luchtvaart heeft misschien de grootste deuk opgelopen. Mogelijk duurt het jaren voordat het weer op het oude niveau zit. Maar we zijn er allemaal achter dat het met minder zeker zo goed gaat, met hulp van Skype, Zoom etc.

Ik was in al die jaren nog nooit 3 weken onafgebroken in Nederland, maar voel me gewoon weer thuis. Heb meer tijd voor leuke dingen. Vreemd dat we corona nodig hebben om pas op de plaats te maken en kunnen nadenken over waarom we altijd haast hebben.

Natuurlijk komt dan FloraHolland aan bod. Het is uniek hoe wij met zijn allen door corona heen zijn gekomen. Minder bloemen, maar een betere prijs. Zit ik verleden week op de tribune, word ik voorgesteld aan een meneer en een dame die het landelijk veilen begeleiden.

Ik dacht dat we voorgoed genezen zouden zijn van dit soort wilde kreten. Ik kon het dan ook niet laten hen te vertellen dat voor hen een meneer al 3 jaar is bezig geweest met het nieuwe veilen, en dat dat op niets is uitgelopen. Met andere woorden: bespaar de moeite.

Landelijk veilen op 3 locaties is net als dweilen met de kraan open. Concentratie van vraag en aanbod betekent 1 locatie per product of productgroep per land (Nederland). Bijvoorbeeld alle chrysanten in Naaldwijk, alle tulpen in Rijnsburg, of alle snijbloemen in Aalsmeer. Zelf doen wij dit al jaren.

Een paar dingen zijn zeker:  er komt een coronavaccin, we gaan met zijn allen minder reizen en waarschijnlijk meer bloemen kopen.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij
www.vakbladvoordebloemisterij.nl


we check, pack and supply roses

Tel: +31 (0)297 368 066