We check, pack and supply roses

Wk 45, Niet te verslaan

Simon, ziekenhuizen in Kenia zijn puur

Verleden week ben ik voor de derde keer opa geworden. De kleine is in Nairobi geboren. Net als onze beide kinderen. Nairobi was destijds nog een dorp zonder files op de weg en in ziekenhuizen. Er was maar een aangeschreven ziekenhuis en een gynaecoloog hoefde je niet te zoeken, er was geen echte andere keuze. Nairobi is nu een stad met meer dan 5 miljoen inwoners.

Van vrienden en kennissen hoorden wij welke drama’s zij vaak elders meemaakten. Er bestond toen ook geen vaderschapsverlof. Onze kinderen werden op zaterdag op de natuurlijke wijze geboren. Zondag reden we terug naar Naivasha en maandag gingen we aan het werk.

Onze schoondochter komt uit Argentinië en is gelukkig niet voor een gat te vangen. Onze kleine werd om de hoek van het ziekenhuis in het eigen appartement op natuurlijke wijze geboren. De ziekenhuizen zijn hier anders dan in Nederland; het is puur business. Er wordt eenmaal meer verdiend aan een keizersnee. Een keizersnee is ook beter te plannen. Een dokter hoeft dan ’s nachts zijn bed niet uit. Ik weet niet wat de trend in Nederland is, maar ik hoop niet dat ze de Keniaanse kant op gaan.

De moderne tijd heeft zo zijn voor- en nadelen. Twee van die voordelen zijn WhatsApp en FaceTime. Foto’s en filmpjes gaan zonder moeite de hele wereld over. In onze tijd zagen de oma’s en opa’s de kleinkinderen een hooguit twee keer per jaar. Zij misten veel. Dat je nooit te oud bent om te leren bewezen onze buren uit Aalsmeer. Ze zijn bijna 80 en facetimeden voor het eerst. Onze zoon was ook een beetje hun zoon.

In Kenia krijg je twee weken vaderschapsverlof. Ik kan me dus wat meer met de kwekerij bemoeien. Bij Tima 5 is het een race de klok om het reservoir op tijd af te krijgen. Er staat nu 10 ha geplant en later deze maand sturen we de eerste bloemen naar Rijnsburg.

Vandaag werd ik gebeld. Er zit beweging in het vrijgeven van het calciumnitraat dat al vijf maanden werd vastgehouden door instanties aan de grens. De apparatuur hier kon de laatste paar procent N niet vinden, maar hebben het nu toch gevonden. Ja, Kenia is wat dat betreft onverslaanbaar. Met wat geduld is er overal een oplossing voor. Zelfs als je geen keizersnee wilt.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij
www.vakbladvoordebloemisterij.nl


we check, pack and supply roses

Tel: +31 (0)297 368 066