We check, pack and supply roses

WK 44, WAKKER

Simon: “Wat heeft ons volkje zo bang gemaakt?”

Ik kom er nu al meer dan 40 jaar en ben nog steeds verbaasd hoe weinig Nederlandse kwekers de overstap hebben gemaakt naar Kenia om daar bloemen te gaan telen.

Kenia is een land met alle ingrediënten voor een succes- volle bloementeelt. Het land ligt op de evenaar dus als het klimaat in je regio goed is, is het hele jaar goed. Het land heeft tuinbouwgebieden met elk gewenst klimaat van zeeniveau tot hoog in de bergen, met maxima van 22 of 34°C en minima van 6 tot 18°C. Echt alle klimaatzones liggen voor het oprapen en dan is het klimaat gewoon het hele jaar strak; geen zomers en geen winters.

Daarnaast heeft Kenia een fantastische bevolking, want die hebben de laatste 40 jaar niet stilgezeten. In de begin jaren ’70 van de vorige eeuw waren er 12 miljoen Kenianen; nu zijn dat er 48 miljoen. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat er geen personeel is. Er zijn veel mensen die hard willen werken en veel willen leren en een taal spreken die wij allemaal verstaan.

Dus wat is er mis met onze Nederlandse broeders? 500 jaar geleden was geen zee te hoog of een land te ver of wij Nederlanders gingen er op af. Van New York tot Australië of Indonesië: overal maakten wij de dienst uit. Maar wij halen ons nog liever problemen op de hals dan dat we verder kijken voor nieuwe kansen en mogelijkheden. En dat terwijl deze op acht uurtjes vliegen voor het oprapen liggen. Je bent bijna sneller in Nairobi dan in Klazienaveen. Dus wat is het dat ons volkje zo bang heeft gemaakt?

Het ergste is dat nu de meeste bloemen in Kenia geteeld worden door politici, bankdirecteuren, beleggingsmaatschappijen of andere goudzoekers. En laten we eerlijk zijn: als zij het kunnen, hoe goed moeten wij het dan niet kunnen doen? Als ervaren, gemotiveerde bloemenkwekers. Kan dus bijna niet fout gaan, zou je zeggen. We kunnen toch niet alleen maar toekijken hoe de ene na de andere kweker in Nederland zijn tuin beëindigt? Hier ligt ook zeker werk voor alle organisaties die wat met bloemen te maken hebben. Nederland word eens wakker, Kenia heeft jullie nodig!!!!

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij
www.vakbladvoordebloemisterij.nl


we check, pack and supply roses

Tel: +31 (0)297 368 066