We check, pack and supply roses

Wk 38, NOOIT SAAI

Simon, alles staat vast in haven van Mombassa

Ik krijg steeds meer het gevoel dat er in Kenia een andere wind waait. De huidige president, Uhuru Kenyatta, zit in zijn laatste termijn. Hij is de zoon van de eerste president van Kenia en maakt deel uit van een van de succesvolste families van het land. Dus voor het geld hoeft hij het niet te doen. Ook mijn bank is van deze familie. Als het land net zo gemanaged zou worden als die bank zouden wij er in Europa nog veel van kunnen leren.

Maar elke verandering heeft uitdagingen. Vaak moeten de zaken eerst slechter worden voordat er verbetering optreedt. Een voorbeeld is het huidige kunstmestbeleid. Kunstmest komt uit alle hoeken van de wereld naar Kenia en wordt theoretisch getest op echtheid. Zit erin wat erin hoort te zitten? Wij kopen liever niet de mest uit China, want dan weet je niet altijd wat erin zit. Bij het bureau dat alle inspecties doet zijn 25 man naar huis gestuurd. Een nieuw team is aangenomen. Maar ja, dat moet eerst wennen. Het gevolg is dat er geen container meer vrijgegeven wordt. Alles staat vast in de haven van Mombassa. Leveranciers delen hun laatste voorraad uit aan hun best betalende klanten. De eerste kwekers zitten inmiddels zonder kunstmest. Het betaalt zich dus nog steeds uit om een degelijke voorraad aan te houden.

Er is meer aan de hand. De rente die Kenia moet betalen over de leningen uit China loopt op. Daarom moet de btw omhoog of wordt btw nieuw ingevoerd op bepaalde producten, zoals diesel. Vanwege speculatie met diesel zitten alle pompen nu zonder. Ook hiervoor geldt dat het lekker is als je een goede voorraad aanhoudt. Een week zonder kunstmest is niet zo’n probleem, maar geen diesel voor de vrachtauto hakt er meteen in.

Maar er is hoop. In al die jaren zijn wij voor het eerst uitgenodigd bij de gouverneur van Meru. Hoe kunnen wij als grootschalige boeren samenwerken op het gebied van ontwikkeling en werkgelegenheid? Zijn droom is dat de kleine lokale boertjes ook bloemen gaan telen. Er is werk aan de winkel, want er zijn er heel veel en Meru met Mount Kenia heeft alle klimaten met hoogtes tussen de 1.000 en 3.000 meter. Ik heb beloofd dat als de gouverneur helpt met infrastructuur en vergunningen ik de nodige kennis binnenhaal. Want er kan hier veel meer geteeld worden dan alleen maar rozen.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij
www.vakbladvoordebloemisterij.nl


we check, pack and supply roses

Tel: +31 (0)297 368 066