We check, pack and supply roses

WK 33, weinig bloemen

Simon:” Weinig bloemen voor een fantastische prijs”

Maandag
„Het is lekker fris buiten als ik wakker word. Het is 8°C en de temperatuur komt vandaag niet boven de 19°C. Ja, een winter zoals het hoort in Kenia voor juli en augustus. De laatste jaren waren warmer dan normaal. Hadden we te veel bloemen in deze tijd. Dit jaar is weer ouderwets: weinig bloemen voor een fantastische prijs.”

Dinsdag
„Zes maanden geleden werd ik benaderd door een Poolse phd-student aan de universiteit van Leiden voor een interview over de inbreng van Nederlandse investeerders in de bloemen in Kenia. Ik wilde er aan mee doen, want voor mij zijn bloemen voor export nog steeds de beste vorm van ontwikkelingshulp. Het gesprek in Nairobi was positief. Nu brengt ze een bezoek aan de kwekerij. Het Poolse meisje heeft de Hivos- en Zembla-pet tegelijk opgezet. Jammer, het einde van de samenwerking.”

Woensdag
„Onze productie zakt nog iets en de prijzen gaan verder omhoog. Verleden jaar en dit jaar hebben we 38 ha vervangen. Al de jonge gewassen genieten van de koude nachten. Het is alleen afwachten of de nieuwe rassen in de smaak vallen, maar als ze lekker groeien is de eerste horde genomen. Nu moeten ze onbeschadigd overkomen en als ze het op de vaas dan ook nog goed doen dan is iedereen blij.”

Donderdag
„Ik krijg een e-mail uit Leiden van de professor van de Leidse student. Wat is er misgegaan? Ik leg het uit en krijg het verzoek om een professor en een doctor uit Leiden te ontmoeten. Twee Nigerianen die zich ook bezighouden met het onderzoek van de bloemen in Kenia. Niet alleen de Poolse, maar ook deze Nigerianen wonen al jaren in Nederland en worden onderhouden door de Nederlandse staat. Ik denk dat wij als bloemenkwekers een onderzoek in Leiden gaan beginnen. Wij kosten geen geld, zij wel.”

Vrijdag
„De week is niet compleet zonder een bezoekje van een veredelaar. Vanwege de kou zitten we binnen. Wij horen alle nieuwtjes, in Nakuru en Ethiopië gaat het ook niet vanzelf. Het sortiment in Kenia is de laatste jaren flink op de schop gegaan. Kenia had tien grote soorten, nu staan er 150 waarvan er heel veel klein zijn. Je zal al die namen op je webshop moeten zetten. Bij rode rozen hebben winkeliers het nog over Baccara. Wellicht moeten we rozen indelen op kleur, dan zijn we terug bij tien.”

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij
www.vakbladvoordebloemisterij.nl


we check, pack and supply roses

Tel: +31 (0)297 368 066