We check, pack and supply roses

WK 12, TIMAU

Simon: “Brood op de plank ook belangrijk”

Ik heb vaak geroepen dat er geen betere plek op de wereld is om bloemen te telen dan Timau. Zit ik afgelopen week bij een herdenking, hoor ik dat een van de oude ‘settlers’ dit ook al vaak heeft geroepen, maar dan in verband met zijn boerderij waar hij tarwe teelt en verder heel veel schapen, koeien en paarden.

Als er hier iemand overlijdt dan wordt er altijd pas een paar weken of maanden na de begrafenis of crematie een herdenking georganiseerd bij de bewuste persoon in de voortuin. Het was dus nu de beurt aan de vader van mijn partner bij Lolomarik. De man is 93 geworden en had – als we de helft mogen geloven – een fantastisch leven achter de rug.

Deze man had nog gevochten in Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar kwam vrij snel daarna naar Kenia. Zijn oom had hier een farm (stuk grond) en wilde terug naar Engeland. Hij was toen 24 en is nooit meer terug geweest en werd nu begraven op het hoogste puntje van farm met een super uitzicht. Iedereen kende zijn grap dat hij zo nog altijd iedereen in de gaten kan houden.

Ja, als je naar de verhalen van zo iemand luistert, krijg je wel het gevoel dertig jaar te laat geboren te zijn. Natuurlijk verteld hij (kon hij uren doen) alleen de mooie momenten. Maar hij was een Keniaan in hart en nieren, vandaar dat zijn farm ook de mooiste was. Niet alleen in Kenia, maar in de hele wereld. Natuurlijk is er niets mooier dan glooiende heuvels met groen en gele velden, wetende dat de gemiddelde grootte van deze boerderijen 5.0000 ha is. Maar wij Nederlanders denken er toch anders over: brood op de plant is ook belangrijk. En zodoende worden er nu rozen geteeld op vijf van de zes overgebleven supermooie grotere boerderijen.

Omdat het in Timau hoog en droog is, valt er weinig regen en water is schaars. Het zal ons dus nooit lukken het hele gebied vol te zetten met kassen. Het hele gebied is ongeveer 30.000 ha en met 300 ha kassen is de limiet wel bereikt. Dus ook wij kunnen blijven genieten van de heuvels en de berg, Mount Kenya, die overal bovenuit steekt.

‘See you soon’ in dit fantastische gebied.

Bron: Vakblad voor de bloemisterij
www.vakbladvoordebloemisterij.nl


we check, pack and supply roses

Tel: +31 (0)297 368 066