We check, pack and supply roses

Week 49, Spoor bijster

‘DEZE JONGENS ZIJN HET SPOOR COMPLEET BIJSTER’

Maandag
“Het miezert de hele dag. Is El Niño toch gekomen? Wij hebben donkere dagen, maar weinig regen. Zo droog als Zuid Afrika is het hier niet. Net terug van een weekje Western Cape en hoorde dat sommige plekken daar al een jaar geen regen hebben gehad. En Kaapstad is gewoon Europa; leuk om een keer gezien te hebben.”

Dinsdag
“Vanwege het druilerige weer knippen we weinig bloemen, gelukkig maakt de prijs het goed. Een jaar telt twaalf maanden. Na augustus dachten we: het komt niet meer goed en dan breekt november alle records. Vol vertrouwen gaan we de kerstperioden tegemoet. De laatste kas is vol, het nieuwe herplantingsseizoen begint in april dus alle aandacht gaat nu naar de productie en kwaliteit voor de vier belangrijkste maanden.”

Woensdag
“Koffie met onze kassenbouwer. Hij heeft het niet druk. Er wordt toch wat meer gepiept over de euro en de dollar dan voorzien. We gaan ervan uit dat de uitbreiding in 2016 minder dan de helft van de afgelopen jaren zal zijn. Ook wij hebben nog niets besteld. Dat is wel eens fijn, na tien jaren van onafgebroken bouwen. De veredelaars hebben ons ook weer gevonden deze week. Ze willen zien hoe de nieuwe aanplant en de nodige proeven erbij staan. Onze oude vertrouwde soorten doen echt nog niet onder voor al het nieuwe geweld.”

Donderdag
“We hebben hier ook Lucas en zijn aanhangers op bezoek gehad. Met bezoeken aan kwekerijen de eerste dag en de tweed dag het verhaal over het nieuwe veilen. Zie je het voor je? Vrijdagmiddag en maandagmiddag veilen, of 24 uur per dag met opbod. Nee, deze jongens zijn echt het spoor compleet bijster. Laten we gewoon zorgen voor een beter en betrouwbaar aanbod op dertig in plaats van 38 klokken. Het hoeft toch allemaal niet zo moeilijk te zijn? Want ook de Nederlandse rozen klok aanvoerders gaat het voor de wind dit jaar.”

Vrijdag
“Inmiddels de vierde droge zonnige dag, ook Fresco is hier erg blij mee. Minder klachten. Het ziet ernaar uit dat het voor ons in Timau een droge El Niño wordt. In andere hoeken van Kenia is het anders. Wij komen in 2016 met zes nieuwe rozen en hebben deze week de eerste Red Crown geknipt, dit is een T-hybrid maar we hebben alle soorten en maten. We gaan het zien of het een aanslag wordt op onze uppers.”

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij
www.vakbladvoordebloemisterij.nl


we check, pack and supply roses

Tel: +31 (0)297 368 066