We check, pack and supply roses

Week 35, Tomatenzaad

TELEN VAN TOMATENZAAD IS EEN HOT ITEM

Maandag
Prijzen vallen vandaag zwaar tegen, terwijl we de hele zomer niet mochten klagen. Omdat de luchtvrachttarieven behoorlijk hoger zijn stuurde iedereen minder bloemen, daardoor betere prijzen en een beter resultaat. Misschien gaat de zomer in Europa nu echt beginnen met temperaturen boven de 30 graden. In Kenia is het lekker koel en weinig regen, goed weer voor het laatste onderhoud aan het gewas.

Dinsdag
Er zijn van die dagen dat je het helemaal gehad hebt. We noemen het hier Afrika-moe. Doordat we niet aan het bouwen zijn, hebben we meer tijd om de puntjes op de i te zetten en dan kom je achter dat niet iedereen zijn werk goed doet. Het resultaat is dat we afscheid hebben moeten nemen van drie mensen in het managementteam. En zodra dat is gebeurd, komen pas echt de verhalen los.

Woensdag
Na rozen is het telen van tomatenzaad een hot item. Ik schat dat er al zeker twintig bedrijven hier mee bezig zijn. Veel mensen op een kleine oppervlakte en een hoge waarde per kilo zaad. Voor Kenia een fantastische business. Ook wij zijn benaderd door een Frans bedrijf. Een buurman ging er op in. Vandaag was daar de open dag. Het mag wat kosten, 6 ha kas met alles er op en eraan. Wel jammer dan dat 5 ha nog leeg staat. Ik ben blij dat ik daar geen geld in heb gestoken.

Donderdag
Het herplanten is in volle gang. We hadden vanaf januari 2 ha per maand geplant en we zitten nog steeds op schema. 16 ha zijn gerooid, 12 staan inmiddels weer vol en in 6 ha worden weer bloemen geknipt. De bedoeling is om later nog 2 ha te doen en dan zijn we klaar voor dit jaar meet 18 ha nieuw. In elke kas hebben we wel 1.000 m2 met nieuwe soortjes, elke veredelaar grijpt zijn kans. De vernieuwingen in het rozensortiment gaan elk jaar sneller, het lijkt wel topsport.

Vrijdag
Bij Lolomarik zijn we nog aan het bouwen. Daarom moesten we beslissen welke soorten we er planten. Met mijn partner langs alle proeven bij Timaflor, en ja hoor we zijn er uit: een heel grote knop en lage productie en een ander bestaand soort met meer productie, nieuw voor Lolomarik. Ondanks de zwakke euro en roebel wordt Kenia nog steeds behoorlijk uitgebreid. Als de economie in Europa aantrekt komt het helemaal goed.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij
www.vakbladvoordebloemisterij.nl


we check, pack and supply roses

Tel: +31 (0)297 368 066