We check, pack and supply roses

Wk 2 ECHTE OPLOSSING

Wk 2, EEN ECHTE OPLOSSING
Simon, Landelijk veilen en aftuinveilen slaan nergens op

Ik lees overal dat het goed gaat met de economie. Wij merken het aan de toegenomen vraag naar vliegtuigen, de sterkere dollar en dus duurdere vracht. Maar dat is dit jaar niet het enige. Er is ook een gebrek aan vliegvelden. Schiphol zit vol, Maastricht kan het niet aan en het is een puinhoop op Luik. Wat we ook nog horen is dat er een gebrek aan vrachtwagens is en het moeilijk is om chauffeurs te vinden.

Ja, zo goed gaat het met de economie. Wij zijn daarom best blij dat er gesproken wordt dat er een recessie in aantocht is. Zelf denk ik niet dat het zo’n vaart zal lopen. Dat we met zijn allen wat zuiniger willen zijn met onze aardbol is zeker. Duurzaamheid is het toverwoord. Ook hier in Kenia. We gebruiken minder middelen en meer natuur, en recyclen wat er gerecycled kan worden. Er wordt al gesproken over meermalige dozen, maar dan moet de haven van Mombasa meewerken. Zelfs zeevracht is een optie voor onze bloemen al de trein en de boot met strakke schema’s overweg zouden kunnen.

Ik weet dat volle wegen het vervoer tussen veilingen bemoeilijken. Het is tijd om daar wat aan te doen, maar kreten als landelijk veilen en aftuinveilen slaan nergens op. Werk maar eens uit hoe dat in de praktijk er uit ziet. Daar kom je niet uit. Natuurlijk heb ik in mijn TFA-tijd aan van alles gedacht om slimmer te zijn dan de coöperaties. Er is echter maar een echte oplossing: een locatie per product- of hoofdgroep. Je kunt denken aan Aalsmeer voor snijbloemen, Naaldwijk voor potplanten en Rijnsburg voor perkgoed. Dan weet iedere koper en kweker waar hij aan toe is: concentratie van vraag en aanbod en kostenbesparing voor kweker en klant. We worden als veilingkweker nog interessanter en de klant hoeft er geen cent meer voor te betalen. Hoe meer je hierover nadenkt hoe logischer het wordt. Denk alleen aan de ongekende besparing op transport. En inkopers hoeven niet meer op drie veilingen te kopen en te controleren.

Ik zit niet in de ledenraad en ben dus afhankelijk van mijn collega’s. Maar de ledenraad is een superteam; ik heb er alle vertrouwen in. Verder denk ik ook dat het Verenigd Koninkrijk bij Europa blijft, Trump het einde van het jaar niet haalt en mijn vrouw na 40 jaar haar Engelse nationaliteit verruilt voor de Nederlandse.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij
www.vakbladvoordebloemisterij.nl

 we check, pack and supply roses

Tel: +31 (0)297 368 066